Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Als u nu goed hoort, wilt u dat natuurlijk graag zo houden. Maar overal in onze rumoerige wereld en op de werkvloer ligt gehoorschade op de loer en herstel is dan helaas niet meer mogelijk. Lawaaidoofheid kunt u dus beter voorkomen! Zeker op de werkvloer wanneer gehoorbescherming verplicht is! Blijvende gehoorschade voorkomen begint met effectieve gehoorbescherming. Als u weet hoe de schade kan ontstaan, is het makkelijk om gehoorschade tegen te gaan en de juiste maatregelen te treffen.

gehoorbescherming

Wanneer wordt geluid schadelijk?

Tot 80 decibel (dB) is geluid nog niet schadelijk, dit is te vergelijken met een föhn op de hoogste stand of kinderen op een speelplaats. Geluid wordt schadelijk van af 100dB, denk hierbij aan een kettingzaag. Actuele schade kan al ontstaan vanaf 140dB, bijvoorbeeld een vliegtuig dat start. Maar niet alleen de dB telt, langdurige blootstelling kan ook tot gehoorverlies leiden. Voor de grens van 80dB geld dan ook een maximum van 8 uur per dag. Gehoorbescherming is dan al wenselijk. 

Wanneer wordt geluid schadelijk?


Soorten gehoorbescherming

- Oordopjes ,pluggen en stops (in het oor); geschikt voor insinuaties waarin het geluid niet boven de 90 dB uitkomt. Bij goed gebruik en als ze de juiste maat hebben, is de demping 10-15dB .
- Gehoorkappen (over het oor); als ze de oren goed omsluiten is de demping tot 30dB mogelijk.
- Otoplastieken (in het oor); zijn opmaat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden tot 30 Db.
- Gehoorbeugels

 

De wet

Veel werknemers in de bouw staan regelmatig in lawaai te werken. Boven de 80dB is geluid schadelijk voor het gehoor. Om dit te voorkomen zijn er Arbowet regels opgenomen over lawaai. De werkgever is verplicht er alles aan te doen om het lawaai te dempen. Als het geluid nog boven de 80dB uitkomt gelde de volgende regels;
• Bij geluid harder dan 80dB moet de werkgever zijn werknemers gehoorbescherming verstrijken.
• Bij geluiden harder dan 85dB moet der werknemer de gehoorbescherming dragen.

 

Advies

Mocht je nog twijfelen welke gehoorbescherming je nodig hebt, neem contact met ons op! Via onze klantenservice kunnen wij u het beste advies geven op het gebied van de werkzaamheden , maar ook voor de juiste bescherming. Ook kunt u terecht in onze winkel waar we u kunnen adviseren over de juiste maat en de benodigde veiligheidsnormen van de gehoorbescherming!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »